05.02.2020

Obeležen Dan Vojnogeografskog instituta
Vojnogeografski institut obeležio je danas 144 godine postojanja. Svečanom skupu prisustvovali su zamenik komandanta Združene operativne komande GŠ VS general-major Ilija Todorov, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove brigadni general Miroljub Čupić, komandant Centralne logističke baze brigadni general Petar Latković, predstavnici jedinica i ustanova VS, civilnih ustanova sa kojima Institut sarađuje, bivši direktori VGI-a, pripadnici kolektiva Instituta.
 
Brigadni general Miroljub Čupić čestitao je pripadnicima Instituta 144. godinu postojanja i zahvalio za "skladan odnos i divnu saradnju". Među najznačajnije događaje prošle godine on je istakao organizacijsko-formacijske promene Instituta, koje bi trebalo da se pokažu u radu te ustanove tokom ove godine. Takođe, general Čupić je naglasio da će 2020. godina proteći u znaku stogodišnjice od dobijanja naziva institut. Taj naziv su poneli 10. aprila daleke 1920. godine, kada je Topografsko odeljenje Vrhovne komande preraslo u Geografski institut Glavnog đeneralštaba.  S tim u vezi, kako je rekao general, VGI će promeniti naziv u Vojnogeografski institut "Stevan P. Bošković" i poneti ime najvećeg vojnog geodete, akademika i generala.
 
O radu Instituta u protekloj godini i planovima za ovu govorio je zamenik direktora potpukovnik dr Radoje Banković, dipl. inž. On je istakao da su u prethodnoj godini u Institutu nastavili realizaciju novog digitalnog premera državne teritorije u razmeri 1:25.000, na bazi potpuno nove tehnologije rada, novousvojenih geodetsko-kartografskih rešenja i paralelne izrade standardnog razmernog niza karata. Pored toga, VGI je bio značajnije angažovan na projektima od nacionalnog značaja. Realizovali su zakonske procedure neophodne za izradu projekta ″DATA centra VGI″ i očekuju da do kraja maja ove godine projekat po sistemu ključ u ruke bude završen.  Realizacijom tog projekta stvaraju se neophodni preduslovi za novi projekat – Geoportal VGI, koji omogućava novi put razvoja geotopografskog obezbeđenja Vojske Srbije i sistema odbrane.
 
Najvažniji proizvodni zadatak Instituta tokom 2019. godine bila je izrada IV izdanja Topografske karte 1:25.000. U raznim fazama obrade u Geoprostornoj bazi podataka nalazi se 308 listova ove karte - što je oko 37% teritorije Srbije. Zaključno sa 2019. godinom odštampali su ukupno 167 listova nove Topografske karte 1:25.000. Tokom 2019. godine stručnjaci VGI-a radili su na tri istraživačka projekta: Model izrade digitalne topografske karte razmera 1:25.000 i Izrada modela za automatsku generalizaciju sadržaja SK 1:500.000; Analiza učešća ruskih oficira u radu i razvoju VGI, prispelih nakon "Oktobarske revolucije"
   
Posebnu pažnju su posvetili razvoju naučnog podmlatka i školovanju kadra. Na doktorskim studijama se nalazile četvoro, a na master studijama devet pripadnika VGI. U septembru prošle godine, posle 14 godina pauze, školovanje je završila 140. klasa kadeta geodetske službe, i 11 najmlađih geodeta došlo je u Institut. Na osnovnim akademskim studijama – SP Vojnogeodetsko inženjerstvo na Vojnoj akademiji školuje se još 10 kadeta 143. klase – druga godina studija.
– Tokom svih godina postojanja i rada Instituta, strpljivim i upornim radom svakog pripadnika, stvarana je njegovog istorija. Ova ustanova nije opstala 144 godine zahvaljujući pojedincu, već zahvaljujući svakom od gotovo 3.000 pripadnika, koliko je Institut imao u svojoj istoriji  – rekao je zamenik direktora i istakao da upravo ljudi čine srž uspeha Instituta svih ovih godina.   
– Svi mi, bivši i sadašnji pripadnici VGI i geodetske sluužbe naučeni smo da je ovo naša kuća i da samo kao jedna velika, dugovečna i složna porodica možemo premostiti sve izazove. Širokim spektrom zanimanja i zvanja naših pripadnika, činimo tim u kojem svako ima svoje mesto i niko nikada nije na klupi, jer svi stremimo uspehu VGI – istakao je potpukovnik dr Banković.
 
Na kraju svečanog skupe dodeljene su zahvalnice ustanovama i institucijama sa kojima Institut uspešno sarađuje i zaslužnim pojecincima u VGI.
 
photoFOTOGALERIJA