05.02.2020

Обележен Дан Војногеографског института
Војногеографски институт обележио је данас 144 године постојања. Свечаном скупу присуствовали су заменик команданта Здружене оперативне команде ГШ ВС генерал-мајор Илија Тодоров, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове бригадни генерал Мирољуб Чупић, командант Централне логистичке базе бригадни генерал Петар Латковић, представници јединица и установа ВС, цивилних установа са којима Институт сарађује, бивши директори ВГИ-а, припадници колектива Института.
 
Бригадни генерал Мирољуб Чупић честитао је припадницима Института 144. годину постојања и захвалио за "складан однос и дивну сарадњу". Међу најзначајније догађаје прошле године он је истакао организацијско-формацијске промене Института, које би требало да се покажу у раду те установе током ове године. Такође, генерал Чупић је нагласио да ће 2020. година протећи у знаку стогодишњице од добијања назива институт. Тај назив су понели 10. априла далеке 1920. године, када је Топографско одељење Врховне команде прерасло у Географски институт Главног ђенералштаба.  С тим у вези, како је рекао генерал, ВГИ ће променити назив у Војногеографски институт "Стеван П. Бошковић" и понети име највећег војног геодете, академика и генерала.
 
О раду Института у протеклој години и плановима за ову говорио је заменик директора потпуковник др Радоје Банковић, дипл. инж. Он је истакао да су у претходној години у Институту наставили реализацију новог дигиталног премера државне територије у размери 1:25.000, на бази потпуно нове технологијe рада, новоусвојених геодетско-картографских решења и паралелне израде стандардног размерног низа карата. Поред тога, ВГИ је био значајније ангажован на пројектима од националног значаја. Реализовали су законске процедуре неопходне за израду пројекта ″DATA центра ВГИ″ и очекују да до краја маја ове године пројекат по систему кључ у руке буде завршен.  Реализацијом тог пројекта стварају се неопходни предуслови за нови пројекат – Геопортал ВГИ, који омогућава нови пут развоја геотопографског обезбеђења Војске Србије и система одбране.
 
Најважнији производни задатак Института током 2019. године била је израда IV издања Топографске карте 1:25.000. У разним фазама обраде у Геопросторној бази података налази се 308 листова ове карте - што је око 37% територије Србије. Закључно са 2019. годином одштампали су укупно 167 листова нове Топографске карте 1:25.000. Током 2019. године стручњаци ВГИ-а радили су на три истраживачка пројекта: Модел израде дигиталне топографске карте размера 1:25.000 и Израда модела за аутоматску генерализацију садржаја СК 1:500.000; Анализа учешћа руских официра у раду и развоју ВГИ, приспелих након "Октобарске револуције"
   
Посебну пажњу су посветили развоју научног подмлатка и школовању кадра. На докторским студијама се налазиле четворо, а на мастер студијама девет припадника ВГИ. У септембру прошле године, после 14 година паузе, школовање је завршила 140. класа кадета геодетске службе, и 11 најмлађих геодета дошло је у Институт. На основним академским студијама – СП Војногеодетско инжењерство на Војној академији школује се још 10 кадета 143. класе – друга година студија.
– Током свих година постојања и рада Института, стрпљивим и упорним радом сваког припадника, стварана је његовог историја. Ова установа није опстала 144 године захваљујући појединцу, већ захваљујући сваком од готово 3.000 припадника, колико је Институт имао у својој историји  – рекао је заменик директора и истакао да управо људи чине срж успеха Института свих ових година.   
– Сви ми, бивши и садашњи припадници ВГИ и геодетске слуужбе научени смо да је ово наша кућа и да само као једна велика, дуговечна и сложна породица можемо премостити све изазове. Широким спектром занимања и звања наших припадника, чинимо тим у којем свако има своје место и нико никада није на клупи, јер сви стремимо успеху ВГИ – истакао је потпуковник др Банковић.
 
На крају свечаног скупе додељене су захвалнице установама и институцијама са којима Институт успешно сарађује и заслужним појецинцима у ВГИ.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА