25.03.2020

Промена назива Војногеографског института
Одлуком председника Републике Србије, установи Војногеографски институт одређује се назив Војногеографски институт – "генерал Стеван Бошковић". Одлука је ступила на снагу 20.03.2020. године, осмог дана од објављивању у Службеном војном листу.
ГЕОДЕТСКИ ГЕНЕРАЛ
СТЕВАН П. БОШКОВИЋ
(1868-1957)
 
Геодетски генерал Стеван П. Бошковић припада невеликој групи српских официра који су за свој научни рад одликовани пријемом у Српску академију наука. Био је један од најобразованијих официра које је Србија икада имала. Његова необично дуга војничка и научна каријера је почела крајем 19. века у Краљевини Србији, наставила се у Краљевини Југославији, а завршила у Федеративној Народној Републици Југославији. Била је посвећена пре свега геодезији и картографији, а делом географији и сродним научним дисциплинама. Руководећи Војногеографским институтом скоро четири деценије, Бошковић је обезбедио Србији и Југославији геодетску основу, премер и топографске карте, успоставио континуитет геодетских и картографских радова на Балканском полуострву и њихову повезаност са Европом, те дао видан допринос међународним геодетским радовима и националним радовима других земаља.

Иновирао је геодетске инструменте и прибор, усавршавао методе геодетских мерења, оснивао и учествовао у оснивању многих институција и удружења.
Његов рад није обележио само време у којем је стварао и у којем је постигао скоро све што се у једној плодној војничкој и научној каријери може постићи: висок официрски чин, звучна научна звања, велики углед у земљи и у иностранству и дела која су га надживела. Јер, и данас се служимо многим резултатима Бошковићевог рада и стваралаштва.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА