28.03.2018

Потписан Споразум о сарадњи Војногеографског института и Матице српскеНачелник Војногеографског института пуковник др Зоран Срдић и председник Матице српске проф. др Драган Станић  потписали су данас у Новом Саду Споразум о научно-техничкој сарадњи Војногеографског института и Матице српске.
 
Споразум је израз жеље и потребе Матице српске и Војногеографског института да заједничким деловањем стварају дела у корист обе институције, Републике Србије и њених грађана,  рекао је пуковник др Срдић и нагласио да ће две инститиције реализовати два капитална пројекта од националног значаја, Српску енциклопедију и  Национални атлас Републике Србије у чију израду се активно укључила и Српска академија наука и уметности.
 
Изражавајући задовољство сарадњом и потписаним Споразумом проф. др Станић је истакао да "озбиљну картографију не би смо имали да нема такве респектабилне институције као што је Војногеографски институт".

 - Сарадња која није нова, и није почела са данашњим даном, чини ми велико задовољство као и заједнички рад на важним пројектима који стоје пред нама, рекао је проф. др Станић након потписивања Споразума.
 
У свечаној сали ове институције пуковник др Срдић представио је делатност Војногеографског института, војне научноистраживачке установе, која се бави истраживачко-развојним и производним радом у областима геодезије, фотограметрије, картографије, географских информационих система, картографске репродукције, метрологије и других геодисциплина.

Присутнима је приказан и документарни филм Војнофилмског центра "Застава филм" под називом „Војногеографски институт кроз три века“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА